Terhesnapló, nem ígérem, hogy hétről-hétre

24. hét, megnéztünk még egy szülőszobát

2016/08/04. - írta: terhes nő

A Róbertben külön ember van arra, hogy körbevezessen a kórházban, a honlapon van egy telefonszám, azon kell időpontot egyeztetni hétfőtől péntekig tíz és három között. Mi pont egy gigantikus viharra ébredtünk, és valamiért jó ötletnek gondoltuk, hogy gyalog menjünk, így a megázáson túl pluszban egy elhúzó BMW is lefröcskölt minket. Többet nem szeretnék gyalog menni a Róbertbe, akármilyen közel is van.

img_0180.jpg

Valami karbantartás is volt, így felváltva fúrtak, illetve dörgött-villámlott, szóval mondatjuk, hogy zaklatottak voltak a körülmények, de a körbevezetés rendben zajlott, és terhesgondozásom során ez a minket körbevezető eset manager volt az első, akivel lehetett tegeződni. Engem megőrjít ez, hogy tök intim dolgomat magázva kell megvitatnom.

A Róbertben három szülőszoba van, állításuk szerint nem volt még példa teltházra, de ha mégis foglalt lenne mindegyik, akkor egy családi szobában tudok vajúdni addig, amíg fel nem szabadul egy szülőszoba. Zavart csak az okoz, hogy én úgy tudtam, hogy betöltött 35. hét utáni 36-i héttől fogadnak, amit ők hevesen cáfolnak, ők csak a 37. héttől fogadnak, előtte nyilvántartásba vesznek, hogy benne legyek a gépben, illetve van egy aneszteziológiai kivizsgálás, és CTG-re is járhatok ide, van még korlátlan CTG-bérlet is 20 ezer forintért, de ha 37. hét előtt indul be a szülés, tőlük aztán mehetek a Honvédba egy vadidegen orvoshoz, itt aztán meg nem születik senki sem a 37. hét előtt. Szóval most ez az új parám, főleg, hogy ugye szerintem egy héttel el is vagyunk számolva, ezzel még kell majd csinálni valamit.

A szülőszobák tök okék, mindegyikben van kád, meg labda meg sima ágy, szülőszékké alakítható ágy, sőt valami bizarr habszivacs szülőfotelt is láttam. Utólag jutott eszembe, hogy bordásfalat és kötelet nem láttam, az utóbbit sokan dicsérték, hogy jó volt abba kapaszkodva vajúdni. A Róbert alapvetően eléggé természetes szülés párti, de magánkórházként mindenben az anya kérését teljesítik, ez egy fizetős szolgáltatás. A szülés után először rámrakják a gyereket, és csak utána fürdetik-mérik, az első és legfontosabb a találkozás, az arany óra, és a megnyugtatás. Ha mégis császár, akkor az orvos döntése, hogy bejöhet-e az apa, de fejhez szoktak engedni egy embert. Szintén az orvos dönt arról, hogy túlhordás esetén mi a protokoll az indításra, úgyhogy majd ennek utána kell járnom.

A csecsemőgondozásban szintén az anyai kérést teljesítik, elvileg nincs cukros víz meg tápszer, csak külön kérésre, forralt sima vizet viszont szoktak adni. Mondjuk én ezért is szeretném, hogy végig velem legyen a gyerek, hogy ezekben tényleg én dönthessek, és ne egy fáradt-kialvatlan, ki tudja milyen protokoll mentén eljáró csecsemős nővér. 

Az külön szimpatikus volt, hogy elég sokat beszélt a nő a Rolandhoz is, hogy mikor milyen szerep jut neki, mit kell vagy nem kell csinálni, hova ülhet, hova nem, hova mehet ki, hova nem. Roland szerint azért, mert azt hiszik, hogy a férfi kezeli a kasszát, és őt akarják meggyőzni arról, hogy ez egy jó hely. Egyébként tényleg jó, a kétágyas gyerekszoba benne van az árban, ha egyágyast szeretnék vagy családi szobát, ahol Roland is bennalhat, akkor az további 10, illetve 15 ezer forint per éjszaka. Mi most abban maradtunk, illetve azt kértem, hogyha császár, vagy más miatt én első nap nem tudom ellátni a gyereket, akkor családi szobát szeretnék, és azt, hogy Roland legyen ott velem segíteni, egyébként nekem a kétágyas, saját fürdőszobás szoba tökéletesen megfelel, főleg, hogy nagy valószínűséggel egyedül leszek benne, vagy ha mégsem, akkor egy ember az még tökre kibírható.

Esténként apás fürdés van (Roland főzést értett, és eléggé csodálkozott), látogatási idő pedig délután, délelőtt vizitek, vizsgálatok, ebéd, csendespihenő van. A napi négy étkezés szintén benne van az árban, itt elvileg bármilyen diétát lehet tartani (nagyon remélem, hogy akár tejmentes peschetáriánust is!) Nem kötelező három napot maradni, ha gyerekorvos vállalja, hogy ellátja a gyereket, de azt mondták, hogy egyrészt ezt nem szokták szeretni az orvosok, meg egyébként is kényelmes a szállodai kiszolgálás az első napokban. A gyereknek meg magamnak semmit sem kell hozni, mindent adnak, hálóinget, ruhát, pelenkát, popsitörlőt, csak azt kell hozatni, amiben haza akarom vinni majd őt és magam is. Úgy fogalmaztak, hogy mindent megtanítanak a három nap alatt, ld fürdetés, de még laktációs tanácsadás is van, és ahhoz is mindent meg lehet venni, ha bimbóvédő vagy más kellene. Ha intenzív probléma merül fel, akkor átfektetnek a Nyírő Gyulába, egyébként pedig távozáskor a kasszánál kell perkálni.

Az összeg a mi esetünkben 455 ezer forint, ami pont 200 ezer forinttal több, mint amit fejben és feketén, számla nélkül szántunk volna a dologra. Ezen a 455 ezren 20% szja jóváírást lehet fogni, ha egészségpénztári tagok vagyunk, úgyhogy mivel még időben szóltak, ezt meglépjük, főleg, hogy az OTP-nél most az első befizetés 20%-a is visszajár 75 ezer forintig, és akkor így tulajdonképpen nagyjából egészen elő is teremtettük a hiányzó összeget egy kis papírmunkával. Egyébként ezt is ők maguk ajánlották, illetve még időpontot is egyeztettünk egy kis pénzügyi tanácsadásra.

Adminisztráció tekintetében nem egészen világos, hogy milyen formában leszek benne a rendszerben, hiszen jelen pillanatban még sem az orvosom, sem a szülésznőm nincs még az intézménynél, és nem is tudom, hogy milyen formában lesznek majd ősztől, de ez tényleg csak formalitás, és abban számít csak, hogy ki vesz fel a rendszerbe, semmilyen más szerepe nincsen.

Az szomorú, hogy az egészségügy ilyen állapotban van, hogy normális körülmények között szülni magánkórházban lehet (ez alatt azt értem, hogy annál az orvosnál, akiben megbízok), a többieknek marad a feketén, hálapénzzel fenntartott borzalmas állapotban lévő rendszer (ahol biztosan jó orvosok is dolgoznak, de méltatlan körülmények között). A Róbert ráadásul nem is számít drágának, bár fizetős, de látod, hogy mi lesz a pénzedből, és nem a négyétkezéses rongyrázásra gondolok, hanem olyanokra, hogy van vécépapír és világítás a vécében. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://terhesesfeed.blog.hu/api/trackback/id/tr348945404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása